Panik Atak

Panik atak, aniden ortaya çıkan yoğun kaygı, endişe ve korku nöbetidir. Bu nöbet kişinin vücudunda bazı fiziksel belirtilere sebep olur. Belirtilerle birlikte korku ve rahatsızlık duygusu iyice artar. Yoğun korku hisseden kişi; çok kötü bir şey olacağını, sonunun geldiğini, öleceğini, delireceğini, kalp krizi geçireceğini, kontrolünü kaybedeceğini düşünür. Olduğu ortamdan kaçmak ya da uzaklaşmak ister.

İfade edilmemiş, bastırılmış duygular zaman içinde kişinin hem bedeninde hem ruhunda baskı hissetmesine sebep olur. Ya da duyguların ifade edildiğini düşünelim; duyguları yatıştıracak, ifade edecek sistem iyi çalışmıyor ise, savunma becerileri gelişmemiş ise duygular yine bastırılır ve zaman içinde panik atağa sebep olabilir. Hangi duygular bastırılır dersek; cinsellik dürtüleri, öfke ve kızgınlıklar, saldırganlıklar vb.

İlişki kurma biçimleri, bağlanma biçimleri, duyguları yaşama ve ifade etme biçimleri duygulanımı etkileyeceği ya da belirleyeceği için panik atak zemini oluşturabilir.

Aile üyelerinden birinde panik atak var ise diğer üyelerden biri panik atak yaşamayı daha kolay öğrenebilir.

Bazen de bedende herhangi bir sebeple ortaya çıkan belirtileri kişi tehlikeli ve olduğundan fazla algılar ve belirtileri çarpıtır. Bu değerlendirme de panik atağa sebep olabilir. Önemsiz bir kalp atışı, hafif bir baş dönmesi, ağız kuruluğu; bayılacakmış gibi, ölecekmiş gibi yorumlanabilir. Bu yorumlama anksiyeteyi iyice arttırır. Bedensel kıpırtıların ve duyumların şiddeti artarak eşlik eder. Artık durulamaz hissedilen kısır döngüye girilmiştir. Dikkat hep bedensel duyumlardadır, tetikte hissedilir ve olumsuz düşünceler sürekli pekiştirilir.

Panik atak geçtikten sonra müthiş bir yorgunluk, isteksizlik, tahammülsüzlük yaşanır. Panik atak yaşayan kişi bu yorgunlukla yatmak, uyumak, dinlenmek ister.

Panik atak belirtileri;

Terleme, çarpıntı, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı ya da boğulma hissi, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma, bulantı ya da karın kası ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, kontrolünü kaybetme korkusu, delirme korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ve karıncalanma.